Hiperkeratoza pielii - cauze, simptome si metode terapeutice

Ce este hiperkeratoza?

Este ingrosarea semnificativa a stratului cornos al pielii, asociata cu cheratinizarea excesiva a tesutului subcutanat, a dermului si epidermei, reprezentata de tesutul mort. Hiperkeratoza este o modificare in zona epidermei (stratului superficial al pielii ce asigura o bariera intre organism si mediul exterior). Procesul acesta consta in trecerea si divizarea keratocinelor active (celule epiteliale mature) din stratul bazal al epidermei prin stratul spinos. Procesul dureaza aproximativ 14-28 de zile. Reinnoirea intregii grosimi a epidermei ar trebui sa dureze aproximativ 28 de zile. Putem observa ca acest ultim strat al epidermei se ingroasa si isi pierde din elasticitate.

Mai pe scurt, hiperkeratoza pielii picioarelor este caracteriziata prin ingrosarea anormala a epidermei.

Care sunt cauzele hiperkeratozei?

Sunt 3 motive principale: 

  • presiunea excesiva indelungata
  • temperatura prea ridicata ce cauzeaza supraincalzirea pielii
  • frecarea pielii picioarelor pe termen foarte lung si sistematic (microtraume)

Presiunea
Este o consecinta a utilizarii incaltamintei necorespunzatoare(ex. marime prea mica, calapod mult prea stramt, tocuri inalte utilizate pentru zile sau saptamani in sir) ce va cauza intr-un final bataturi sau chiar calusuri. Foarte des insa, acest rezultat este si din cauza incorecta a biomecanicii corpului nostru - Postura incorecta dar si defecte ale sistemului osos, a coloanei vertebrale sau chiar defecte ale piciorului : platful, deformitatile halluxului (monturi) etc.

Temperatura
Mersul constant in incaltaminte inchisa realizata din materiale ce nu lasa piciorul sa respire, in special in timpul verii este un motiv principal in formarea hiperkeratozei. 

Frecare pe timp lung
La ce face referire acest termen? Spre exemplu, de foarte multe ori, in dorinta de a ajuta picioarele stergem si frecam epiderma excesiv, chiar si atunci cand facem baie sau dus, uneori chiar zilnic. Avand in vedere ca epiderma are nevoie de aproximativ 28 de zile sa se regenereze, daca este indepartata prea des, corpul nostru percepe acest lucru ca un pericol si accelereaza procesul de productie a epidermei.  Ca rezultat avem aceasta hiperkeratoza excesiva ce nu poate fi rezolvata prin exfoliere, asa ca uscarea excesiva si craparea epidermei este inevitabila.

Cum sa rezolvi aceste probleme la un specialist?

Aceasta problema poate fi rezolvata de catre un specialist care trateaza problema si cu produsele corespunzatoare, dar si regularitatea ingrijirii picioarelor este importanta prin eliminarea cauzelor.

Ca prim pas de ingrijire este indepartarea stratului ingrosat si uscat al pielii care blocheaza actiunea produselor de inmuiere si regenerare. Indepartarea calusurilor si a bataturilor poate si efectuata doar cu un bisturiu podologic si cu ajutorul Sprayului pentru calusuri Liquid Scalpel Urea - este un spray ce inmoaie si indeparteaza celulele moarte ale pielii si contine 25% uree ce inmoaie rapid suprafata epidermei pentru a putea fi mai usor sa utilizam bisturiul. Un alt produs cu rol de inmuierea calusurilor persistente este Keratosis Exterminator.
Pentru a netezi pielea dupa indepartarea leziunilor, poti folosi freza electrica si Spuma Anti Callus Master  cu 30% uree. Dupa indepartarea stratului gros de hiperkeratoza, putem aplica Unguent Ozone pentru calcaie crapate. La acest pas putem folosi folie sau fasa pentru a acoperi calcaiele. Astfel produsul va actiona mult mai intens.

Continua terapia acasa

Pentru acasa poti utiliza Crema Dermo ReSoftener Urea cu rol de inmuiere si hidratare, ce poate fi aplicata de 1-2 ori pe zi. Pentru regenerarea normala a pielii si pentru hidratare poti folosi Crema Nutri Regenerator cu colostru ce are rol puternic de regenerare si de hidratare a pielii subtiri si sensibile. Crema Ozone ReBuilder are rol de reparare si de protectie si poate fi utilizata si pentru picioarele predispuse la micoze. Masca de picioare Silver Renovator stimuleaza regenerarea pielii si protejeaza impotriva factorilor externi, insa are si proprietati antibacteriale.

Comentarii